E-post liste

Vi vil sende ut oppdaterte høstelister om hva vi kan levere i sesong, skriv opp din eller ditt firma sin e-postadresse og få oppdatert liste over hva vi kan tilby, uansett om du eller dere driver butikk, restaurant og om du er innteressert i økologisk mat eller bli en andelshaver.  Andelshavere vil også motta egen e-post over høsteliste på de kan høste til forskjellige uker, pluss masse annet nyttig

Abonner på våre høstelister, ved og klikke på linken under.

https://facebook.us17.list-manage.com/subscribe?u=e260268f8392398ab269b61de&id=10674aa645

 
 

Vi søker sesongarbeider.

Vi søker etter sesongarbeider, for sesongen 2021

Sander Nordstuen Gård har en Markedshage på 8 mål, med 200 kvadrat meter i tunnel. Sander Nordstuen er et gammelt småbruk på østsiden av Vorma i Eidsvoll.
Og det ligger vel litt i navnet at vi hovedsakelig har sandjord her, vi jobber mot så lite jordarbeiding som mulig, og så stort biologisk mangfold som vi klarer.
Vi har vært i drift i ca 6 år.

Vi dyrker et sted mellom 40 og 50 forskjellige grønnsaker, og vi har bringebær og litt frukt, alt vi produserer selges gjennom vår gårdsbutikk, Reko, hotell, restauranter og catering. Vi har også et andelslandbruk og kjører ukentlig ut grønnsakskasser lokalt i området. I år prøver vi også ut snittblomster for første gang.

Vi har også en flokk med høner, ender og gjess, i tillegg har vi en flokk 30 vtf farga spælsau, som vi har på innmark året rundt, som vi har i et beiteskifte i landskapet rundt gården.
Vi har i år en sesongarbeider stilling som er lønnet, og som vi ønsker skal gå gjennom hele sesongen. Vi ser gjerne at du har litt erfaring. Hovedfokus vil være produksjon av grønnsaker, men man vil også ta en del av gårdsarbeidet på gården.


Vi kan tilby en fin arbeidsplass og overnatting er mulig etter avtalte, vi har tidligere også hatt par, også med barn, med stor glede for store og små. Fra Oslo s. Tar det 35 min med tog til Eidsvoll


Vi er også en Wwoof gård og tilbyr overnatting, kost og losji for kortere opphold.


Vi har sesong fra midt april til oktober.
Send en epost til sandernordstuen@gmail.com
Hører fra deg 😊

Polytunnel

2019 var året vi endelig hadde mulighet til og investere i en polytunnel.

Hvorfor en tunnel og ikke et drivhus? vel her er det pris som avgjør, da en polytunnel er betydelig rimligere løsning, og en polytunnel er en enkel stålkonstruksjon med plastikk rundt og vil ha et litt varmere klima en på utsiden. Noen sier en klimazone og det kan bety mye.

Selve byggingen tok oss noen uker, da det var mye regn lyn og torden i våres, men tenker 2 mann klarer dette på en uke med bra vær. Planeringen gjorde også så vi fikk bort torven fra innsiden av polytunnelen og det reduserte ugress vekst i sommer, bakdelen var at jorda ble litt vel kompakt.

Vi bestilte heldigvis med ekstra støtte som sees på bilde over som er med på og stabiliserere hele konstruksjonen, da langsgåedne og de tvers over. Eller cropbars og siderails som det heter på engelsk. Vi hadde faktisk ikke målt om traktoren gikk under men vi hadde grei margin, den gamle MF’en kom godt med som stige og klatrestativ

Dessverre så har vi ikke noe bilder når vi la på plast, men vi la plasten lags hele langsiden og trak den over, men da tok selvfølgelig vinden seg opp og alle mann måtte til før vi fikk festen den, men vi holdt på og miste både svigemødre, mødre og gårdsfolk men det gikk bra, neste gang skal jeg sjekke værmeldingen og alt over 3 ms blir håpløst. Plast regner vi med og måtte bytte vært 4 år .

Første planting

Når alt var montert var det bare og svinge seg rundt og få plantene i jorda, da det allerede var 6 juni, her har vi agurk, tomat, paprika, chilli og aubergine vi brukte kompost og plantet rett i jorda etter og løsnet den litt.

Her litt senere i sesongen.

Som dere ser på bilde over så har vi fått opp en konstruksjon i mitten, som skal bli et lite drivhus inne i Polytunnelen, til oppal av småplanter vinter/vår 2020, noen vil si at dette er bortkastet areal, men husk vi har også et tak på det lille drivhuset og det er varmere opp under taket, en på gulvet. Mer om det når vi starter til våren.

Det var alt, det ble en kort oppdatering på et stort prosjekt, men vi skal oppdatere dere med mer info om polytunnelen senere.

Italienskinspirert Ribberull

INGREDIENSER

 • 6 porsjoner
 • 3 kg jevn og fin tynnribbe
 • olivenolje
 • salt
 • vann, hvitvin eller frisk eplemost
 • solid kjøkkenhyssing

Kryddermiks

 • 1 ss hel sort pepper
 • 1 ss fennikelfrø
 • 2 ss flaksalt
 • 1 ss revet sitron- eller appelsinskall
 • 1/2 ts knust, tørket chili
 • 2 ss hakket frisk rosmarin
 • 2 ss hakket salvie
 • 2 ss hakket timian
 • 4 hvitløkfedd

SLIK GJØR DU

Rist pepper og fennikelfrø i en tørr, varm panne – til det dufter aromatisk. Knus alle krydderiene unntatt hvitløk sammen i en morter. Ha i hvitløken etter hvert, og bland alt godt sammen.

Snitt svoren på ribba, hvis dette ikke allerede er gjort. Svoren kan godt rutes, men det blir aller finest hvis du lager 1 cm brede striper. Snitt godt ned i fettet uten å skjære ned i kjøttet. Pass på at eventuelle striper går samme vei som kjøttet skal rulles.

Legg ribba med svoren ned på fjøla og skjær ut alle bena. Finn omtrent midten og skjær et snitt halvveis ned i kjøttet. Skjær ut mot begge kanter, slik at du får brettet kjøttet ut til begge sider omtrent som en bok. (Pass på at du ikke skjærer igjennom, alt skal henge sammen).

Gni kjøttet inn med halvparten av krydderblandingen. Legg «kjøttklaffene» tilbake på plass og gni i resten av krydderet godt inn i kjøttet. Rull ribba stramt sammen, og bind det stramt opp med hyssing. Bruk 10-12 tråder med et par centimeters avstand.

Det kan være fint å få litt hjelp til å holde kjøttet stramt sammen når du binder det opp. Fjern eventuelt noe av svoren hvis det ligger an til at noe svor havner inne i rullen, dette vil variere litt i forhold til størrelse og fasong på ribba.

Gni rullen inn med olivenolje og salt, og legg ribberullen på en liten rist i en passende ildfast form.

Hell et par centimeter vann, vin eller eplemost (eller en blanding) i formen og dekk alt med tett aluminiumsfolie. Damp ribberullen ved 180 grader i 45 minutter.
Fjern folien og stek rullen videre ved 150 grader i cirka 3 timer.
Skru opp temperaturen til 230 grader og følg med på svoren.

Har du har du en funksjon som heter «omluftsgrilling» – kan du bruke den. Et drøyt kvarter i «omluftsgriling» ved 225-230 grader gjør susen for de fleste ribbesvorer.

La rullen få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den i pene skiver.

Ravinelam fra Sander Nordstuen gård

I høst har vi den glede og kunne tilby lammekjøtt fra Sander Nordstuen Gård. ‘

22089835_1588614794529028_8176919999753248410_n

 

lammene fra Sander Nordstuen blir født inne om våren og slippes ut i ravinene som ligger 50 unna, bare etter noen dager, og de går i ravinene hele sommeren med søya, og spiser urter, gress og kratt så snart de er store nok

Her på gården så slippes ikke sau på skogen, da vi har store innmarksbeiter som ligger i ravinene på Eidsvoll og da de ligger rett ved gården, så har vi tilsyn og kontakt med sauene våre flere ganger om dagen, hele året. Og dette gjør at vi har meget rolige og stressfrie sauer og lam, og dette kombinert med den kvaliteten som ravine beite er, gir et fantastisk kvalitet på kjøttet, og det kjennes på smaken.

HELSTEKTlammelår

 

Vi har begrensede mengder med kjøtt så vær tidlig ute og bestill, da det ikke er lenge til første levering av ravinelam fra Sander Nordstuen Gård.

Vi tar kr 1500,- for ett halvt lam, og du bestiller ved og sende en epost til sandernordstuen@gmail.com eller ringe Magne 90074110

RØDBETER

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbeter eller litt Superfood, er fyllt med antioksidanter, vitaminer som B, C og E, Folat, Samt mineraler som magnesium, kopper, fosfor og sink

Rødbeter er som sagt sunt og godt, og er godt for magen og tarmen

 

SYLTEDE RØDBETER

SYLTARØDBET

 • 1 kg rødbeter
 • kokende vann
 • 2 ts havsalt/liter vann

Lake

 • 3 dl eddik, 7%
 • 3 dl vann
 • 4 dl rårørsukker
 • 0.5 ss karve

Kok opp rødbete i ca 1 time til den passe gjennomkokt, skal være litt motstand i den. Legg dem  kaldt vann og ta av skallet, skjær de i skiver eler i passe biter og legg i rene og steriliserte glass.

Kok opp lake og ha over rødbetene, laken skal være varm. Sett på tett lokk

Jeg bruker å sette glasset opp ned for å sette vakuum. Men da må du ha helt tette glass

 

FERMENTERTE RØDBETER

rødbete1jpg

 

3 mellomstore Rødbeter

5 dl saltlake (5 dl vann og 1 ss salt)

1 ss Karve

 

Vask og skrell rødbetene og skjær de i veldig tynne skiver. Mandolin anbefales. Rødbetene må være ganske tynne, hvis ikke vil de bli harde å spise på.

Ha rødbetene i ett tett glass (norgesglass) med  Karve

Kok opp laken og la den avkjøles. Ha den over rødbetene

Saltet må være uraffinert og uten tilsetningsstoffer. Bruk økologisk, havsalt eller himalayasalt

Sett glasset på kjøkkenbenken med ett klede over, ikke ha på lokk. La dette stå ca 3-4 dager før du setter på lokk og setter den videre i kjøleskapet

 

RØDBETPURÈ

rødbetepure

3-4 rødbeter
2-3 poteter

Rens, skrell og del rødbeter og poteter i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker grønnsakene og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønsakene sammen med fløte og smør.

 

 

 

 

 

 

REDDIKER

I år har det kommet masse reddiker, og selv om vi spiser det meste ganske ferskt til salater og sunn knask, så kan vi likevel ta vare på all den gode reddiken til vinteren. Sprø, søte og syrlige reddiker er supert som tilbehør til grillmaten, eller som spennende innslag i sommersalaten så vel som i en kremet potetsalat.

2063e5dc4e36412889b402d3a010e8de2

 

Man kan også sylte reddiker for å ta vare på dem til vinterstid. Syltelaken er smaksatt med lime, ingefær og chili, og selv sylteprosessen er gjort unna på kort tid

Hurtigsyltede reddiker med ingefær og chili

 • 250 gr. reddik
 • ½ dl. eddik, vanlig 7 %
 • ½ dl. sukker
 • ½ stk saften av lime
 • tsk ingefær, revet
 • ½ stk rød chili
 1. Rens og skjær reddikene i skiver.
 2. Riv ingefær og finsnitt chili som er renset for frø.
 3. Bland eddik og sukker i en kasserolle, og la det koke langsomt opp til sukkeret er oppløst.
 4. Trekk kasserollen til side og tilsett lime, ingefær og finsnittet chili (renset for frø).
 5. Avkjøl laken til romtemperatur før du blander den sammen med reddikene. La reddikene marinere en halvtimes tid før servering

 

 1. f812f0c443bc463da75e23e80dcc0b24294d9cbc64ffb448aa1c8ff4ff14603872

 

Eller man kan lage en enkel salat av hvit nepe og reddiker med en yoghurtsdressing

 

Nepe- og reddiksalat med yoghurtdressing

 • 250 gr. neper
 • 250 gr. reddiker
 • ss gressløk, hakket
 • dl yoghurt naturell
 • fedd hvitløk
 • ss vanlig olivenolje
 • ts sitronjuice
 • 1 en liten klype sukker
 • salt
 • pepper

 

 1. Rens neper og reddiker og skjær i tynne skiver.
 2. Bland sammen yoghurt, finhakket hvitløk, olivenolje og sitronsaft til dressingen. Smak til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
 3. Legg de skivede grønnsakene lagvis på et fat eller tallerkener. Drypp over litt dressing, dryss over gressløk og server resten av dressingen ved siden av.

2fbbe7f795ed4063a78c704d4300f83f2

 

 

 

 

 

Visste du det om Hvit Gresskar

Hva er hvit gresskar?

Vegetabilske gresskar er ett gresskar som ligner på squash. Gresskar er generelt populært for gresskarpai som er tradisjonelt en del av Thanksgiving måltider i USA. Gresskar finnes i forskjellige varianter og farger fra gul, lys oransje, brunt, grått og hvitt. Hvit gresskar er ganske vanlig i England hvor det er først og fremst brukes for carving og dekorasjon formål. Pumpkins er en viktig del av dekorasjoner for Halloween hvor ansiktet blir skåret på den og gresskar er uthult å tenne lys inne.

Bortsett fra å bli brukt som dekorative stykker, kan hvit gresskar enkelt erstatte den oransje gresskar i mange oppskrifter, inkludert gresskar paier og supper. Hvit gresskar er tilgjengelig i flere varianter, og Lumina varianten har en fantastisk smak og tekstur, og kan brukes til baking.

Man kan lage ganske mye ut av hvit gresskar, man kan raspe den til råkost, ha den i stekeovnen med f.eks andre ovnsbakte grønnsaker eller ha den i supper og gryteretter. Hvit gresskar er ganske mild av smak så man kan variere ganske mye med krydder som f.eks olivenolje, hvitløk og litt kajennepepper

Eller man kan lage en;

 

GRESSKARPURÈ-SUPPE MED KARRI

Pumpkin curry soup – Roasted pumpkin soup

Ca. 800 gram bakt gresskar. (helst uten skinn)

2 Gulrøtter

3-4  hvitløksbåter

1 kopp røde linser

5 kopper vann

3 laurbærblad (kan sløyfes)

1 ss pepper /peppermix

1 ss salt

1/2 ss kajennepepper

1 1/4 ss karri

1 ss olivenolje

2 dl kremfløte

 

Rømme til pynt

Gresskarfrø til pynt

 

Kutt opp gresskarene i småbiter, og bak dem i ovnen på 180 grader i ca 1 time til gresskarene er myke. Om du ønsker, så tar du bort skallet, har alt i en blender og gjør den til en purè

Mens du har gresskarene i ovnen, kan du koke opp gulrøtter, linser og laurbærblad. Så de blir myke og gode. Husk å ta ut laurbærbladene etter at den ferdig kokt.

Ha alt sammen i en kasserolle og varm forsiktig opp men du rører. Husk dette er en tykk puresuppe så den kan fort brenne seg ved for høy varme

Dette er en ganske krydret purèsuppe, så kan være greit å smake den til litt og litt så den er passe nok for deg og din familie

 

Bon Apetit 😉

 

 

 

 

 

Jordras

Selv om mann bor på kanten til en ravine så er ikke jordras dagligdags, hverfall ikke her på gården, og i forige uke så gikk det et stort jordras hver dag!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Sander

Det heter sander her her vi bor og ikke helt uten grunn, da det kun er sand eller silt som det heter, og Silt er en finkornet jordart som ligger under toppjordlaget, nemmlig matjorda vår, med en kornstørrelse som er mellom 0,002 og 0,06 mm, og hadde kornstørelsen hvert mindre hadde det vært leire. Og silt har den egenskap at den holder på vann, og det er positivt med et landbruksøye, men når det blir store mengder vann så blir silten flytene og det er det som har skjedd her på sander i år.

Der det har rast har det vært utløp fra jordene over og når snøen smeltet såpass fort i år, og da det ikke var tele i jorda under snøen så gikk vannet rett ned og med så store mengder at flere hundre kubikk med silt ble blåst ut flytene,  men heldigvis så tørker også silt opp og blir da egentlig til meget fin sand.

Geolog

Etter flere besøk på gården fra komune og geologer så venter vi nå på en slagplan fra sjefs geologen om tiltak som kan gjøres, dette innebærer blant annet oppbygging av traktorstien, ned til ravina, traktor stien er selve lifsnerva vår til ravina i sør, og når slagplanen er klar så må vi få satt i gang tiltak, som utgjevning og drenering. For når dette tørker så skylles jorda bort med regnet og det må vi få stoppet, og måten og stoppe overflate ersosjon på er nemmlig med gress, og gress pleies best med beitedyr.

100 meterskogen vår

I det største raset så har store trær med diameter på 50 cm seilt nedover ravina til naboen, og har ikke stoppet før det har nådd bunnen. Og som en fleip med naboen så skal vi ned og ta opp tømret til sommeren, da man ikke kan gi bort trær i hogst klasse 1. Trær kan faktisk være et like stort problem som det er en løsning, så i år skal alle gammle trær av or felles, og alle trær som ikke står rett opp og ned, skal ned, da vil vi få stabile trær som ikke velter og skaper flere ras. Det lille vi har av gran og furu skal stå da disse har et meget stort rotsystem som stbliserer et stort område,  vi har også noe hasel og lønn som skal få stå og bli store og fine, og da kan endlig sola slippe til, og med sol blir det gress som stopper overflate erosjon. og gress hjelper sauene våre gledlig med og holde vedlike, og når skogen vår ikke større en 100 x 50 meter så er dette oppnåelig.

Hilsen en øko-bonde som bor helt på kanten til en ravine og syntes dette er verdens beste sted og bo, og hvis det er noe som er skumelt med jordras så er det stilheten, man kan hverken høre eller kjenne et jordras, de som tror det buldrer og bråker har sett for mange filmer.

 

Magne

 

Denne sommerens tristeste nyhet?

Sommeren for 4 år siden plantet vi det første jordbærfeltet vårt, og siden har vi blitt kjent for og ha fantastiske økologiske jordbær.

20150505_175912

Første året plantet vi 3500 småplanter for hånd, og brukte det lille vi hadde av utstyr for og få dette til, det innebar egentlig bare en potethypper, som vi brukte til og lage til rader.

Da vi også prøver og begrense bruken av plastikk her på gården, (eget innlegg om rundballeplast kommer) så la vi ikke plast det første året og vi har i stedet brukt masse halm som vi har lagt vår og høst for og holde ugresset unna, og det hjelper litt, men ikke mot rotugress som kveke for eksempel. Dette har medført til, at på jordbærfeltet har det vært litt vel mye ugress og etter 3 år så klarer vi ikke lenger og holde ugresset borte.

Men et jordbærfelt varer skjelden mer enn 3 år, kansje også 4 år hvis man er heldig med planter, sykdom og ugress. Men det ofte sånn at man lærer så lenge mann er bonde, men jordbær fikk vi til allerede fra starten, mulig det er jorda her på Sander som gjør den lille forskjellen, men uansett. Men en feil har vi gjort og det er feilbergene tilgjenligheten på økologisk godkjente småplanter, pluss at vi hadde håpet at feltet vårt hadde vart i 4 år. Da 4 år passer lettere inn i vårt vekstskifte, da et jordbærfelt må flyttes og når man har det trangt så blir logistikken often litt komplisert.

20150617_102139
Jordbærplante med kveke (rot ugress)

Så dette betyr at for første gang siden vi startet gården for 4 år siden, så har vi i 2018, ikke jordbær til salg her på Sander Nordstuen Gård, Men vi satser på bra rygger og at vi klarer og få plantet opp et nytt felt i år, denne gangen da med vevdfiberduk, som vil holde 3 ganger lenger en jordbærene.

Da tilgangen på debio sertifiserte jordbærplanter er liten og det som er tilgjenglig er litt dyrt for vår lille jordbær produksjon så startet vi i fjor med og dyrke frem egene små jorbærplanter i et eget drivhus, og dette har gått bra, men det tar tid og dyrke frem disse små plantene. Vi kommer tilbake med mer jordbær i 2018, men da vil det bli som egen andel og dette må forhåndsbestilles.

Sånn er det og drive småskala økologisk jordbruk.

Frukthagen

 

Når vi flyttet inn så var det ikke mange trær som stod her, de fleste hadde avgått med alder og diverse sykdommer, og de 3 som sto igjen var mer trær en epletrær.

Vi har sakte men sikkert prøvd og få kontroll på disse gamle trærne men, faren er når de er såpass gamle så er det fort gjort at de bukker under, når de beskjæres, så da beskjærer vi bare litt hvert år på de de store gamle trærne. Men de gir fremdeles masse epler, men det varierer fra år til år

IMG_6398.JPG
Bilde tatt mot nord, høsten før vi startet med frukthagen.

 

Den andre sommeren etter vi flyttet inn på gården,  så fikk frukthagen en liten oppgradering med nye trær og bærbusker. Vi plantet på en permakultur inspirert måte. Det vil si at det ikke er ett epletre som står ved siden av ett annet, og det samme med pære, kirsebær og plomme. På den måten så vil ikke insekter kunne hoppe fra et tre til et annet uten og krype på bakken, men der går hønene våre og spankulerer hele året og spiser innsekter og gjødsler. Et lite puslespill var det, for og få alt som vi ville, men etter og ha sett filmen til , Stefan Sobkowiak fra Miracle Farm, så falt alle brikkene på plass, og vi fikk plantet 10 nye trær første året. Har du ikke sett filmen til Stefan Sobkowiak så gå inn her

IMG_7065.JPG
Frukthagen på Sander Nordstuen Gård i 2017

 

Da manglet vi bare et lite hønsehus, som ble satt opp av gjenbruksmatrialer og 2. sortering  fra ett lokalt sagverk, og ble riktig så bra. Så nå har hønene våre flere steder og gjemme seg i årene som kommer.  I år skal vi sette opp enda flere frukttær og enda flere bærbusker i radene, og vi skal ha opp mange nye fuglekasser.

Vi valgte noen trær som blir store, som det lille pæretreet som står på bildet nederst til høyre, dette vil bli et stort tre som står perfekt plassert helt nord i frukthagen.

IMG_7064.JPG
Hengekøya er på plass, og det gammle hundehuset skal bli et lite gjemmested for endene