Polytunnel

2019 var året vi endelig hadde mulighet til og investere i en polytunnel.

Hvorfor en tunnel og ikke et drivhus? vel her er det pris som avgjør, da en polytunnel er betydelig rimligere løsning, og en polytunnel er en enkel stålkonstruksjon med plastikk rundt og vil ha et litt varmere klima en på utsiden. Noen sier en klimazone og det kan bety mye.

Selve byggingen tok oss noen uker, da det var mye regn lyn og torden i våres, men tenker 2 mann klarer dette på en uke med bra vær. Planeringen gjorde også så vi fikk bort torven fra innsiden av polytunnelen og det reduserte ugress vekst i sommer, bakdelen var at jorda ble litt vel kompakt.

Vi bestilte heldigvis med ekstra støtte som sees på bilde over som er med på og stabiliserere hele konstruksjonen, da langsgåedne og de tvers over. Eller cropbars og siderails som det heter på engelsk. Vi hadde faktisk ikke målt om traktoren gikk under men vi hadde grei margin, den gamle MF’en kom godt med som stige og klatrestativ

Dessverre så har vi ikke noe bilder når vi la på plast, men vi la plasten lags hele langsiden og trak den over, men da tok selvfølgelig vinden seg opp og alle mann måtte til før vi fikk festen den, men vi holdt på og miste både svigemødre, mødre og gårdsfolk men det gikk bra, neste gang skal jeg sjekke værmeldingen og alt over 3 ms blir håpløst. Plast regner vi med og måtte bytte vært 4 år .

Første planting

Når alt var montert var det bare og svinge seg rundt og få plantene i jorda, da det allerede var 6 juni, her har vi agurk, tomat, paprika, chilli og aubergine vi brukte kompost og plantet rett i jorda etter og løsnet den litt.

Her litt senere i sesongen.

Som dere ser på bilde over så har vi fått opp en konstruksjon i mitten, som skal bli et lite drivhus inne i Polytunnelen, til oppal av småplanter vinter/vår 2020, noen vil si at dette er bortkastet areal, men husk vi har også et tak på det lille drivhuset og det er varmere opp under taket, en på gulvet. Mer om det når vi starter til våren.

Det var alt, det ble en kort oppdatering på et stort prosjekt, men vi skal oppdatere dere med mer info om polytunnelen senere.

Italienskinspirert Ribberull

INGREDIENSER

 • 6 porsjoner
 • 3 kg jevn og fin tynnribbe
 • olivenolje
 • salt
 • vann, hvitvin eller frisk eplemost
 • solid kjøkkenhyssing

Kryddermiks

 • 1 ss hel sort pepper
 • 1 ss fennikelfrø
 • 2 ss flaksalt
 • 1 ss revet sitron- eller appelsinskall
 • 1/2 ts knust, tørket chili
 • 2 ss hakket frisk rosmarin
 • 2 ss hakket salvie
 • 2 ss hakket timian
 • 4 hvitløkfedd

SLIK GJØR DU

Rist pepper og fennikelfrø i en tørr, varm panne – til det dufter aromatisk. Knus alle krydderiene unntatt hvitløk sammen i en morter. Ha i hvitløken etter hvert, og bland alt godt sammen.

Snitt svoren på ribba, hvis dette ikke allerede er gjort. Svoren kan godt rutes, men det blir aller finest hvis du lager 1 cm brede striper. Snitt godt ned i fettet uten å skjære ned i kjøttet. Pass på at eventuelle striper går samme vei som kjøttet skal rulles.

Legg ribba med svoren ned på fjøla og skjær ut alle bena. Finn omtrent midten og skjær et snitt halvveis ned i kjøttet. Skjær ut mot begge kanter, slik at du får brettet kjøttet ut til begge sider omtrent som en bok. (Pass på at du ikke skjærer igjennom, alt skal henge sammen).

Gni kjøttet inn med halvparten av krydderblandingen. Legg «kjøttklaffene» tilbake på plass og gni i resten av krydderet godt inn i kjøttet. Rull ribba stramt sammen, og bind det stramt opp med hyssing. Bruk 10-12 tråder med et par centimeters avstand.

Det kan være fint å få litt hjelp til å holde kjøttet stramt sammen når du binder det opp. Fjern eventuelt noe av svoren hvis det ligger an til at noe svor havner inne i rullen, dette vil variere litt i forhold til størrelse og fasong på ribba.

Gni rullen inn med olivenolje og salt, og legg ribberullen på en liten rist i en passende ildfast form.

Hell et par centimeter vann, vin eller eplemost (eller en blanding) i formen og dekk alt med tett aluminiumsfolie. Damp ribberullen ved 180 grader i 45 minutter.
Fjern folien og stek rullen videre ved 150 grader i cirka 3 timer.
Skru opp temperaturen til 230 grader og følg med på svoren.

Har du har du en funksjon som heter «omluftsgrilling» – kan du bruke den. Et drøyt kvarter i «omluftsgriling» ved 225-230 grader gjør susen for de fleste ribbesvorer.

La rullen få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den i pene skiver.

Ravinelam fra Sander Nordstuen gård

I høst har vi den glede og kunne tilby lammekjøtt fra Sander Nordstuen Gård. ‘

22089835_1588614794529028_8176919999753248410_n

 

lammene fra Sander Nordstuen blir født inne om våren og slippes ut i ravinene som ligger 50 unna, bare etter noen dager, og de går i ravinene hele sommeren med søya, og spiser urter, gress og kratt så snart de er store nok

Her på gården så slippes ikke sau på skogen, da vi har store innmarksbeiter som ligger i ravinene på Eidsvoll og da de ligger rett ved gården, så har vi tilsyn og kontakt med sauene våre flere ganger om dagen, hele året. Og dette gjør at vi har meget rolige og stressfrie sauer og lam, og dette kombinert med den kvaliteten som ravine beite er, gir et fantastisk kvalitet på kjøttet, og det kjennes på smaken.

HELSTEKTlammelår

 

Vi har begrensede mengder med kjøtt så vær tidlig ute og bestill, da det ikke er lenge til første levering av ravinelam fra Sander Nordstuen Gård.

Vi tar kr 1500,- for ett halvt lam, og du bestiller ved og sende en epost til sandernordstuen@gmail.com eller ringe Magne 90074110

RØDBETER

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbeter eller litt Superfood, er fyllt med antioksidanter, vitaminer som B, C og E, Folat, Samt mineraler som magnesium, kopper, fosfor og sink

Rødbeter er som sagt sunt og godt, og er godt for magen og tarmen

 

SYLTEDE RØDBETER

SYLTARØDBET

 • 1 kg rødbeter
 • kokende vann
 • 2 ts havsalt/liter vann

Lake

 • 3 dl eddik, 7%
 • 3 dl vann
 • 4 dl rårørsukker
 • 0.5 ss karve

Kok opp rødbete i ca 1 time til den passe gjennomkokt, skal være litt motstand i den. Legg dem  kaldt vann og ta av skallet, skjær de i skiver eler i passe biter og legg i rene og steriliserte glass.

Kok opp lake og ha over rødbetene, laken skal være varm. Sett på tett lokk

Jeg bruker å sette glasset opp ned for å sette vakuum. Men da må du ha helt tette glass

 

FERMENTERTE RØDBETER

rødbete1jpg

 

3 mellomstore Rødbeter

5 dl saltlake (5 dl vann og 1 ss salt)

1 ss Karve

 

Vask og skrell rødbetene og skjær de i veldig tynne skiver. Mandolin anbefales. Rødbetene må være ganske tynne, hvis ikke vil de bli harde å spise på.

Ha rødbetene i ett tett glass (norgesglass) med  Karve

Kok opp laken og la den avkjøles. Ha den over rødbetene

Saltet må være uraffinert og uten tilsetningsstoffer. Bruk økologisk, havsalt eller himalayasalt

Sett glasset på kjøkkenbenken med ett klede over, ikke ha på lokk. La dette stå ca 3-4 dager før du setter på lokk og setter den videre i kjøleskapet

 

RØDBETPURÈ

rødbetepure

3-4 rødbeter
2-3 poteter

Rens, skrell og del rødbeter og poteter i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker grønnsakene og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønsakene sammen med fløte og smør.

 

 

 

 

 

 

REDDIKER

I år har det kommet masse reddiker, og selv om vi spiser det meste ganske ferskt til salater og sunn knask, så kan vi likevel ta vare på all den gode reddiken til vinteren. Sprø, søte og syrlige reddiker er supert som tilbehør til grillmaten, eller som spennende innslag i sommersalaten så vel som i en kremet potetsalat.

2063e5dc4e36412889b402d3a010e8de2

 

Man kan også sylte reddiker for å ta vare på dem til vinterstid. Syltelaken er smaksatt med lime, ingefær og chili, og selv sylteprosessen er gjort unna på kort tid

Hurtigsyltede reddiker med ingefær og chili

 • 250 gr. reddik
 • ½ dl. eddik, vanlig 7 %
 • ½ dl. sukker
 • ½ stk saften av lime
 • tsk ingefær, revet
 • ½ stk rød chili
 1. Rens og skjær reddikene i skiver.
 2. Riv ingefær og finsnitt chili som er renset for frø.
 3. Bland eddik og sukker i en kasserolle, og la det koke langsomt opp til sukkeret er oppløst.
 4. Trekk kasserollen til side og tilsett lime, ingefær og finsnittet chili (renset for frø).
 5. Avkjøl laken til romtemperatur før du blander den sammen med reddikene. La reddikene marinere en halvtimes tid før servering

 

 1. f812f0c443bc463da75e23e80dcc0b24294d9cbc64ffb448aa1c8ff4ff14603872

 

Eller man kan lage en enkel salat av hvit nepe og reddiker med en yoghurtsdressing

 

Nepe- og reddiksalat med yoghurtdressing

 • 250 gr. neper
 • 250 gr. reddiker
 • ss gressløk, hakket
 • dl yoghurt naturell
 • fedd hvitløk
 • ss vanlig olivenolje
 • ts sitronjuice
 • 1 en liten klype sukker
 • salt
 • pepper

 

 1. Rens neper og reddiker og skjær i tynne skiver.
 2. Bland sammen yoghurt, finhakket hvitløk, olivenolje og sitronsaft til dressingen. Smak til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
 3. Legg de skivede grønnsakene lagvis på et fat eller tallerkener. Drypp over litt dressing, dryss over gressløk og server resten av dressingen ved siden av.

2fbbe7f795ed4063a78c704d4300f83f2

 

 

 

 

 

Visste du det om Hvit Gresskar

Hva er hvit gresskar?

Vegetabilske gresskar er ett gresskar som ligner på squash. Gresskar er generelt populært for gresskarpai som er tradisjonelt en del av Thanksgiving måltider i USA. Gresskar finnes i forskjellige varianter og farger fra gul, lys oransje, brunt, grått og hvitt. Hvit gresskar er ganske vanlig i England hvor det er først og fremst brukes for carving og dekorasjon formål. Pumpkins er en viktig del av dekorasjoner for Halloween hvor ansiktet blir skåret på den og gresskar er uthult å tenne lys inne.

Bortsett fra å bli brukt som dekorative stykker, kan hvit gresskar enkelt erstatte den oransje gresskar i mange oppskrifter, inkludert gresskar paier og supper. Hvit gresskar er tilgjengelig i flere varianter, og Lumina varianten har en fantastisk smak og tekstur, og kan brukes til baking.

Man kan lage ganske mye ut av hvit gresskar, man kan raspe den til råkost, ha den i stekeovnen med f.eks andre ovnsbakte grønnsaker eller ha den i supper og gryteretter. Hvit gresskar er ganske mild av smak så man kan variere ganske mye med krydder som f.eks olivenolje, hvitløk og litt kajennepepper

Eller man kan lage en;

 

GRESSKARPURÈ-SUPPE MED KARRI

Pumpkin curry soup – Roasted pumpkin soup

Ca. 800 gram bakt gresskar. (helst uten skinn)

2 Gulrøtter

3-4  hvitløksbåter

1 kopp røde linser

5 kopper vann

3 laurbærblad (kan sløyfes)

1 ss pepper /peppermix

1 ss salt

1/2 ss kajennepepper

1 1/4 ss karri

1 ss olivenolje

2 dl kremfløte

 

Rømme til pynt

Gresskarfrø til pynt

 

Kutt opp gresskarene i småbiter, og bak dem i ovnen på 180 grader i ca 1 time til gresskarene er myke. Om du ønsker, så tar du bort skallet, har alt i en blender og gjør den til en purè

Mens du har gresskarene i ovnen, kan du koke opp gulrøtter, linser og laurbærblad. Så de blir myke og gode. Husk å ta ut laurbærbladene etter at den ferdig kokt.

Ha alt sammen i en kasserolle og varm forsiktig opp men du rører. Husk dette er en tykk puresuppe så den kan fort brenne seg ved for høy varme

Dette er en ganske krydret purèsuppe, så kan være greit å smake den til litt og litt så den er passe nok for deg og din familie

 

Bon Apetit 😉

 

 

 

 

 

Økologisk Kalvekøtt fra Kongsgården

Viste du at nesten vært år kommer det oksekalver fra kongsården til Eidsvoll, og kalvene går hele sommeren og høsten på økologisk ravinebeite, ravinene er bratte og har masse forskjellige gressarter og urter, dyrene får også servert lokalt dyrket økologisk oppmalt norsk urkorn!! og dette blir det kavalitets mat av…36823147_10155170142480904_577970493437509632_n

I år har du som andelshaver mulighet til og bestille en del av en kalv, som kommer rett fra kongsgården.

kalvekjøtt er en delikatesse som smaker helt fantastisk nydelig og er noe av det beste kjøttet man kan få tak i, og det er det flere en bonden selv som mener.

36857626_10155170138440904_4278943305594568704_n

Vi kommer til og dele opp oksekalvene i 4 eller 6,  da de er kalver og har litt forskjellig vekt, alt vil komme ferdig oppdelt med både forpart og bakpart. Men det vil være begrensing på anntall andeler så her må dere være tidlig ute med og bestille, vi vil legge ut priser i prislisen om ikke mange dagene.