Helbredende Kjøkken

Sander Nordstuen gård har i år planlagt forskjelige kurs og workshops i samarbeid med Helbredende Kjøkken. Vi ble først kjent med Cecilie og Hanna Sofia gjennom Eidsvoll Andelslandbruk og vi hadde noen kurs i fermentering i 2018, som var stor suksess, og vi har i år arbeidet med en kurs plan som blir lagt ut på nett og på facebook siden vår, så følg med.

Helbredende kjøkken ble til i 2017 da Hanna og Cecilie møttes på et seminar og fant ut at de har en felles interesse for å fremme helse basert på riktig ernæring og livstil. De er begge sykepleiere og har lang bakgrunn fra helsevesenet, samtidig som de har en holistisk tilnærming til helse. Når vi blir syke trenger vi helsevesenet. Men det er så mye vi kan gjøre for å forebygge sykdom, og dette er noe Cecilie og Hanna Sofia brenner for å formidle.

Cecilie: Jeg har et lideskapelig engasjement for i bærekraftig livstil, som for meg innebærer å bruke jordens ressurser og mine egne ressurser som er en balanse mellom å gi og ta. Naturen og moder jord byr på mange ressurser for oss mennesker, og ved å bruke disse på en riktig og bærekraftig måte kan vi gi denne vakre planeten videre til neste generasjon med stolthet. Bærekraft for meg er å handle lokalt og økologisk i sesong, tenke dyrevelferd når jeg handler animask, bruke urter og oljer terapautisk og bruke minimalt med kjemikalier. Mine egne ressurser ser jeg på samme måte. Dersom jeg ikke tar mine egne behov på alvor, opplever jeg fort å komme i ubalanse og bli syk. Ved å gi kroppen min omsorg med riktig næring, hvile og glede og restitusjon kan jeg være et menneske som gir omsorg til andre – noe som er viktig for meg og for pasientene jeg jobber med. For å være i balanse bruker jeg meditasjon og yoga, naturen og tilstedeværelse i øyeblikkene (mindfullness)

Hanna: Helt fra jeg var en liten jente har jeg hatt kontakt med åndeverden. Min sensibilitet og mitt klarsyn har i store deler av mitt liv vært belastende, fordi jeg tok inn hva mennesker og dyr rundt meg tenkte og hvordan de hadde det. Med årene har jeg opparbeidet meg erfaring og kunnskap om hvordan jeg håndterer min åndelighet og sensibilitet. I dag står jeg sterkt i meg selv, og er derfor i stand til å hjelpe andre. Det er noe jeg også brenner for. Min søken i det åndelige, har ført meg inn i flere forskjellige spirituelle miljøer. Jeg er blant annet utdannet «jeg ser deg terapeut» og har gått skole hos Michael Winger og Guro Johansen. I tillegg er jeg utdannet sjaman, «white feather» utdannelsen hos Pål-Esben Wanvig. Sjamanismen står meg meget varmt om hjertet. Jeg er utdannet 1 Dan mester i Rainbow Reiki og numerolog. Bortsett fra mine alternative utdannelser og kompetanse så arbeider jeg som spesialsykepleier. I tillegg har jeg stor tro på at maten vi spiser påvirker hvordan vi har det, og jobber etter prinsippene kropp, sinn og sjel. Alt handler om balanse. For det meste jobber jeg med livsvei veiledning, og bruker mye klarsyn, numerologi og astrologi. Jeg holder kurs i healing, klarsyn og numerologi og kostholdsveiledning Sjamanistiske samlinger som ritualer rundt sjamanistiske høytider, fullmåne og nymåne seremonier er også noe jeg jevnlig arrangerer.

Italienskinspirert Ribberull

INGREDIENSER

 • 6 porsjoner
 • 3 kg jevn og fin tynnribbe
 • olivenolje
 • salt
 • vann, hvitvin eller frisk eplemost
 • solid kjøkkenhyssing

Kryddermiks

 • 1 ss hel sort pepper
 • 1 ss fennikelfrø
 • 2 ss flaksalt
 • 1 ss revet sitron- eller appelsinskall
 • 1/2 ts knust, tørket chili
 • 2 ss hakket frisk rosmarin
 • 2 ss hakket salvie
 • 2 ss hakket timian
 • 4 hvitløkfedd

SLIK GJØR DU

Rist pepper og fennikelfrø i en tørr, varm panne – til det dufter aromatisk. Knus alle krydderiene unntatt hvitløk sammen i en morter. Ha i hvitløken etter hvert, og bland alt godt sammen.

Snitt svoren på ribba, hvis dette ikke allerede er gjort. Svoren kan godt rutes, men det blir aller finest hvis du lager 1 cm brede striper. Snitt godt ned i fettet uten å skjære ned i kjøttet. Pass på at eventuelle striper går samme vei som kjøttet skal rulles.

Legg ribba med svoren ned på fjøla og skjær ut alle bena. Finn omtrent midten og skjær et snitt halvveis ned i kjøttet. Skjær ut mot begge kanter, slik at du får brettet kjøttet ut til begge sider omtrent som en bok. (Pass på at du ikke skjærer igjennom, alt skal henge sammen).

Gni kjøttet inn med halvparten av krydderblandingen. Legg «kjøttklaffene» tilbake på plass og gni i resten av krydderet godt inn i kjøttet. Rull ribba stramt sammen, og bind det stramt opp med hyssing. Bruk 10-12 tråder med et par centimeters avstand.

Det kan være fint å få litt hjelp til å holde kjøttet stramt sammen når du binder det opp. Fjern eventuelt noe av svoren hvis det ligger an til at noe svor havner inne i rullen, dette vil variere litt i forhold til størrelse og fasong på ribba.

Gni rullen inn med olivenolje og salt, og legg ribberullen på en liten rist i en passende ildfast form.

Hell et par centimeter vann, vin eller eplemost (eller en blanding) i formen og dekk alt med tett aluminiumsfolie. Damp ribberullen ved 180 grader i 45 minutter.
Fjern folien og stek rullen videre ved 150 grader i cirka 3 timer.
Skru opp temperaturen til 230 grader og følg med på svoren.

Har du har du en funksjon som heter «omluftsgrilling» – kan du bruke den. Et drøyt kvarter i «omluftsgriling» ved 225-230 grader gjør susen for de fleste ribbesvorer.

La rullen få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den i pene skiver.

Ravinelam fra Sander Nordstuen gård

I høst har vi den glede og kunne tilby lammekjøtt fra Sander Nordstuen Gård. ‘

22089835_1588614794529028_8176919999753248410_n

 

lammene fra Sander Nordstuen blir født inne om våren og slippes ut i ravinene som ligger 50 unna, bare etter noen dager, og de går i ravinene hele sommeren med søya, og spiser urter, gress og kratt så snart de er store nok

Her på gården så slippes ikke sau på skogen, da vi har store innmarksbeiter som ligger i ravinene på Eidsvoll og da de ligger rett ved gården, så har vi tilsyn og kontakt med sauene våre flere ganger om dagen, hele året. Og dette gjør at vi har meget rolige og stressfrie sauer og lam, og dette kombinert med den kvaliteten som ravine beite er, gir et fantastisk kvalitet på kjøttet, og det kjennes på smaken.

HELSTEKTlammelår

 

Vi har begrensede mengder med kjøtt så vær tidlig ute og bestill, da det ikke er lenge til første levering av ravinelam fra Sander Nordstuen Gård.

Vi tar kr 1500,- for ett halvt lam, og du bestiller ved og sende en epost til sandernordstuen@gmail.com eller ringe Magne 90074110

RØDBETER

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbeter eller litt Superfood, er fyllt med antioksidanter, vitaminer som B, C og E, Folat, Samt mineraler som magnesium, kopper, fosfor og sink

Rødbeter er som sagt sunt og godt, og er godt for magen og tarmen

 

SYLTEDE RØDBETER

SYLTARØDBET

 • 1 kg rødbeter
 • kokende vann
 • 2 ts havsalt/liter vann

Lake

 • 3 dl eddik, 7%
 • 3 dl vann
 • 4 dl rårørsukker
 • 0.5 ss karve

Kok opp rødbete i ca 1 time til den passe gjennomkokt, skal være litt motstand i den. Legg dem  kaldt vann og ta av skallet, skjær de i skiver eler i passe biter og legg i rene og steriliserte glass.

Kok opp lake og ha over rødbetene, laken skal være varm. Sett på tett lokk

Jeg bruker å sette glasset opp ned for å sette vakuum. Men da må du ha helt tette glass

 

FERMENTERTE RØDBETER

rødbete1jpg

 

3 mellomstore Rødbeter

5 dl saltlake (5 dl vann og 1 ss salt)

1 ss Karve

 

Vask og skrell rødbetene og skjær de i veldig tynne skiver. Mandolin anbefales. Rødbetene må være ganske tynne, hvis ikke vil de bli harde å spise på.

Ha rødbetene i ett tett glass (norgesglass) med  Karve

Kok opp laken og la den avkjøles. Ha den over rødbetene

Saltet må være uraffinert og uten tilsetningsstoffer. Bruk økologisk, havsalt eller himalayasalt

Sett glasset på kjøkkenbenken med ett klede over, ikke ha på lokk. La dette stå ca 3-4 dager før du setter på lokk og setter den videre i kjøleskapet

 

RØDBETPURÈ

rødbetepure

3-4 rødbeter
2-3 poteter

Rens, skrell og del rødbeter og poteter i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker grønnsakene og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønsakene sammen med fløte og smør.

 

 

 

 

 

 

REDDIKER

I år har det kommet masse reddiker, og selv om vi spiser det meste ganske ferskt til salater og sunn knask, så kan vi likevel ta vare på all den gode reddiken til vinteren. Sprø, søte og syrlige reddiker er supert som tilbehør til grillmaten, eller som spennende innslag i sommersalaten så vel som i en kremet potetsalat.

2063e5dc4e36412889b402d3a010e8de2

 

Man kan også sylte reddiker for å ta vare på dem til vinterstid. Syltelaken er smaksatt med lime, ingefær og chili, og selv sylteprosessen er gjort unna på kort tid

Hurtigsyltede reddiker med ingefær og chili

 • 250 gr. reddik
 • ½ dl. eddik, vanlig 7 %
 • ½ dl. sukker
 • ½ stk saften av lime
 • tsk ingefær, revet
 • ½ stk rød chili
 1. Rens og skjær reddikene i skiver.
 2. Riv ingefær og finsnitt chili som er renset for frø.
 3. Bland eddik og sukker i en kasserolle, og la det koke langsomt opp til sukkeret er oppløst.
 4. Trekk kasserollen til side og tilsett lime, ingefær og finsnittet chili (renset for frø).
 5. Avkjøl laken til romtemperatur før du blander den sammen med reddikene. La reddikene marinere en halvtimes tid før servering

 

 1. f812f0c443bc463da75e23e80dcc0b24294d9cbc64ffb448aa1c8ff4ff14603872

 

Eller man kan lage en enkel salat av hvit nepe og reddiker med en yoghurtsdressing

 

Nepe- og reddiksalat med yoghurtdressing

 • 250 gr. neper
 • 250 gr. reddiker
 • ss gressløk, hakket
 • dl yoghurt naturell
 • fedd hvitløk
 • ss vanlig olivenolje
 • ts sitronjuice
 • 1 en liten klype sukker
 • salt
 • pepper

 

 1. Rens neper og reddiker og skjær i tynne skiver.
 2. Bland sammen yoghurt, finhakket hvitløk, olivenolje og sitronsaft til dressingen. Smak til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
 3. Legg de skivede grønnsakene lagvis på et fat eller tallerkener. Drypp over litt dressing, dryss over gressløk og server resten av dressingen ved siden av.

2fbbe7f795ed4063a78c704d4300f83f2

 

 

 

 

 

Visste du det om Hvit Gresskar

Hva er hvit gresskar?

Vegetabilske gresskar er ett gresskar som ligner på squash. Gresskar er generelt populært for gresskarpai som er tradisjonelt en del av Thanksgiving måltider i USA. Gresskar finnes i forskjellige varianter og farger fra gul, lys oransje, brunt, grått og hvitt. Hvit gresskar er ganske vanlig i England hvor det er først og fremst brukes for carving og dekorasjon formål. Pumpkins er en viktig del av dekorasjoner for Halloween hvor ansiktet blir skåret på den og gresskar er uthult å tenne lys inne.

Bortsett fra å bli brukt som dekorative stykker, kan hvit gresskar enkelt erstatte den oransje gresskar i mange oppskrifter, inkludert gresskar paier og supper. Hvit gresskar er tilgjengelig i flere varianter, og Lumina varianten har en fantastisk smak og tekstur, og kan brukes til baking.

Man kan lage ganske mye ut av hvit gresskar, man kan raspe den til råkost, ha den i stekeovnen med f.eks andre ovnsbakte grønnsaker eller ha den i supper og gryteretter. Hvit gresskar er ganske mild av smak så man kan variere ganske mye med krydder som f.eks olivenolje, hvitløk og litt kajennepepper

Eller man kan lage en;

 

GRESSKARPURÈ-SUPPE MED KARRI

Pumpkin curry soup – Roasted pumpkin soup

Ca. 800 gram bakt gresskar. (helst uten skinn)

2 Gulrøtter

3-4  hvitløksbåter

1 kopp røde linser

5 kopper vann

3 laurbærblad (kan sløyfes)

1 ss pepper /peppermix

1 ss salt

1/2 ss kajennepepper

1 1/4 ss karri

1 ss olivenolje

2 dl kremfløte

 

Rømme til pynt

Gresskarfrø til pynt

 

Kutt opp gresskarene i småbiter, og bak dem i ovnen på 180 grader i ca 1 time til gresskarene er myke. Om du ønsker, så tar du bort skallet, har alt i en blender og gjør den til en purè

Mens du har gresskarene i ovnen, kan du koke opp gulrøtter, linser og laurbærblad. Så de blir myke og gode. Husk å ta ut laurbærbladene etter at den ferdig kokt.

Ha alt sammen i en kasserolle og varm forsiktig opp men du rører. Husk dette er en tykk puresuppe så den kan fort brenne seg ved for høy varme

Dette er en ganske krydret purèsuppe, så kan være greit å smake den til litt og litt så den er passe nok for deg og din familie

 

Bon Apetit 😉

 

 

 

 

 

Økologisk Kalvekøtt fra Kongsgården

Viste du at nesten vært år kommer det oksekalver fra kongsården til Eidsvoll, og kalvene går hele sommeren og høsten på økologisk ravinebeite, ravinene er bratte og har masse forskjellige gressarter og urter, dyrene får også servert lokalt dyrket økologisk oppmalt norsk urkorn!! og dette blir det kavalitets mat av…36823147_10155170142480904_577970493437509632_n

I år har du som andelshaver mulighet til og bestille en del av en kalv, som kommer rett fra kongsgården.

kalvekjøtt er en delikatesse som smaker helt fantastisk nydelig og er noe av det beste kjøttet man kan få tak i, og det er det flere en bonden selv som mener.

36857626_10155170138440904_4278943305594568704_n

Vi kommer til og dele opp oksekalvene i 4 eller 6,  da de er kalver og har litt forskjellig vekt, alt vil komme ferdig oppdelt med både forpart og bakpart. Men det vil være begrensing på anntall andeler så her må dere være tidlig ute med og bestille, vi vil legge ut priser i prislisen om ikke mange dagene.