Jordras

Selv om mann bor på kanten til en ravine så er ikke jordras dagligdags, hverfall ikke her på gården, og i forige uke så gikk det et stort jordras hver dag!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Sander

Det heter sander her her vi bor og ikke helt uten grunn, da det kun er sand eller silt som det heter, og Silt er en finkornet jordart som ligger under toppjordlaget, nemmlig matjorda vår, med en kornstørrelse som er mellom 0,002 og 0,06 mm, og hadde kornstørelsen hvert mindre hadde det vært leire. Og silt har den egenskap at den holder på vann, og det er positivt med et landbruksøye, men når det blir store mengder vann så blir silten flytene og det er det som har skjedd her på sander i år.

Der det har rast har det vært utløp fra jordene over og når snøen smeltet såpass fort i år, og da det ikke var tele i jorda under snøen så gikk vannet rett ned og med så store mengder at flere hundre kubikk med silt ble blåst ut flytene,  men heldigvis så tørker også silt opp og blir da egentlig til meget fin sand.

Geolog

Etter flere besøk på gården fra komune og geologer så venter vi nå på en slagplan fra sjefs geologen om tiltak som kan gjøres, dette innebærer blant annet oppbygging av traktorstien, ned til ravina, traktor stien er selve lifsnerva vår til ravina i sør, og når slagplanen er klar så må vi få satt i gang tiltak, som utgjevning og drenering. For når dette tørker så skylles jorda bort med regnet og det må vi få stoppet, og måten og stoppe overflate ersosjon på er nemmlig med gress, og gress pleies best med beitedyr.

100 meterskogen vår

I det største raset så har store trær med diameter på 50 cm seilt nedover ravina til naboen, og har ikke stoppet før det har nådd bunnen. Og som en fleip med naboen så skal vi ned og ta opp tømret til sommeren, da man ikke kan gi bort trær i hogst klasse 1. Trær kan faktisk være et like stort problem som det er en løsning, så i år skal alle gammle trær av or felles, og alle trær som ikke står rett opp og ned, skal ned, da vil vi få stabile trær som ikke velter og skaper flere ras. Det lille vi har av gran og furu skal stå da disse har et meget stort rotsystem som stbliserer et stort område,  vi har også noe hasel og lønn som skal få stå og bli store og fine, og da kan endlig sola slippe til, og med sol blir det gress som stopper overflate erosjon. og gress hjelper sauene våre gledlig med og holde vedlike, og når skogen vår ikke større en 100 x 50 meter så er dette oppnåelig.

Hilsen en øko-bonde som bor helt på kanten til en ravine og syntes dette er verdens beste sted og bo, og hvis det er noe som er skumelt med jordras så er det stilheten, man kan hverken høre eller kjenne et jordras, de som tror det buldrer og bråker har sett for mange filmer.

 

Magne

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: