Denne sommerens tristeste nyhet?

Sommeren for 4 år siden plantet vi det første jordbærfeltet vårt, og siden har vi blitt kjent for og ha fantastiske økologiske jordbær.

20150505_175912

Første året plantet vi 3500 småplanter for hånd, og brukte det lille vi hadde av utstyr for og få dette til, det innebar egentlig bare en potethypper, som vi brukte til og lage til rader.

Da vi også prøver og begrense bruken av plastikk her på gården, (eget innlegg om rundballeplast kommer) så la vi ikke plast det første året og vi har i stedet brukt masse halm som vi har lagt vår og høst for og holde ugresset unna, og det hjelper litt, men ikke mot rotugress som kveke for eksempel. Dette har medført til, at på jordbærfeltet har det vært litt vel mye ugress og etter 3 år så klarer vi ikke lenger og holde ugresset borte.

Men et jordbærfelt varer skjelden mer enn 3 år, kansje også 4 år hvis man er heldig med planter, sykdom og ugress. Men det ofte sånn at man lærer så lenge mann er bonde, men jordbær fikk vi til allerede fra starten, mulig det er jorda her på Sander som gjør den lille forskjellen, men uansett. Men en feil har vi gjort og det er feilbergene tilgjenligheten på økologisk godkjente småplanter, pluss at vi hadde håpet at feltet vårt hadde vart i 4 år. Da 4 år passer lettere inn i vårt vekstskifte, da et jordbærfelt må flyttes og når man har det trangt så blir logistikken often litt komplisert.

20150617_102139
Jordbærplante med kveke (rot ugress)

Så dette betyr at for første gang siden vi startet gården for 4 år siden, så har vi i 2018, ikke jordbær til salg her på Sander Nordstuen Gård, Men vi satser på bra rygger og at vi klarer og få plantet opp et nytt felt i år, denne gangen da med vevdfiberduk, som vil holde 3 ganger lenger en jordbærene.

Da tilgangen på debio sertifiserte jordbærplanter er liten og det som er tilgjenglig er litt dyrt for vår lille jordbær produksjon så startet vi i fjor med og dyrke frem egene små jorbærplanter i et eget drivhus, og dette har gått bra, men det tar tid og dyrke frem disse små plantene. Vi kommer tilbake med mer jordbær i 2018, men da vil det bli som egen andel og dette må forhåndsbestilles.

Sånn er det og drive småskala økologisk jordbruk.

3 kommentarer til «Denne sommerens tristeste nyhet?»

 1. Dette var trist å høre, men det er vanskelig å drive økologisk. Vi kjøpte jordbær hos dere både i 2016 og 2017. Fantastisk flotte bær. Dersom vi kke får kjøpt jordbær hos dere i 2018, så håper vi at dere kanskje har noen anbefalinger om hvor vi evt kan få kjøpt økologiske jordbær.
  Ha en riktig god helg og lykke til med jordbærdyrkingen.
  Vennlig hilsen
  Målfrid Leere Andersen
  Lørenskog

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: