GammalNorsk Spælsau

På Sander Nordstuen har vi store beiteressurser i ravinedaler som omkranser gården og ligger 100 meter fra ingangsdøra, dette er et fantastisk kulturlandskap som dessverre var i ferd med og gro igjen når vi overtok gården i 2014, og vi jobber fremdeles med og få brukt denne fantasiske ressursen, og holde ravinelandskapet åpent til de som kommer etter oss.

18839095_1470745432982632_3319869898473160152_n
Ravina vår helt sør høsten 2015, her har det ikke vært dyr på mange år. Kan du se Tone?

Vi valgte gammalnorsk spælsau (gns) da de er fantastiske landskapspleiere og spiser nesten alt under 120 cm, selv om de må overbevises at or smaker godt så går det ned, det samme gjør nesle men her må vi frem med ryddesaga så neslen får ligge et døgn før sauene spiser det. Den gammelnorske spælsauen er litt mindre en de moderne rasene men den er meget lett på foten og har et utmerket flokkinnstinnkt og hvis du ser et dyr på beite så er ikke de andre langt unna.

18892883_1470745499649292_5187660641104808016_n
Sauene på beite sensommer 2016

Legg merke til trelinja på bilde og se for en forskjell bare på kort tid, det er veldig gøy og se de gammle beitene våkne til liv og ofte ser vi blomster og urter som endelig igjen har mulighet til strekke seg mot sola, og med blomstene kommer biene og fulglene. Sakte men sikkert kommer naturen nærmere, men for og kunne ha sauene på beite og bygge opp mangfoldet så kreves det nøye planlegging, og at vi skifter beite ofte, på den måten kan vi holde kulturlandskapet åpent, og ha dyr på innmark hele sommeren.

Dette kalles Hollistic Management som betyr helheltlig planlegging.

 

Magne Stenersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: